Orosz fordító – Iljenko Tatjána

Főoldal    Bemutatkozás    Árak, rendelés    GyIK    Szolgáltatások    Kapcsolat      Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский
Az orosz matrjoska egy világhírű szimbóluma az orosz népi kultúrának.


Főoldal

Magyarról oroszra fordítás

Oroszról magyarra fordítás

Árak, rendelés

GyIK

Legutóbbi munkáim

Oroszul - по-русски

Kapcsolat


Szolgáltatások

Fordítási szakirányok

Cikkek a fordításról

Hazai csemegék

Érdekességek

Utazások


Csemegék Oroszországból és Oroszországról

Oroszországban felnőve és felnőtt életemet Magyarországon élve sajátos romantikával tekintek szülőhazámra. Szeretnék megosztani Önökkel néhány olyan Oroszországról, az orosz népről, az orosz nyelvről, a mai orosz valóságról, az orosz viccekről és ízekről szóló témát, ami engem megfogott.


Eredetünk

Magyarországon sok embert foglalkoztat a népvándorlás, a honfoglalás témaköre. Oroszországban tipikusan ez a téma nem annyira népszerű, pontosan ezért volt számomra is érdekes áttekinteni a népem, az orosz nép régmúltját.

Nyelvünk

Mindenki tudja Magyarországon, hogy az orosz nyelv egy szláv nyelv, azonban az már kevésbé köztudott, hogy az orosz nyelv is az indogermán nyelvcsalád része. Ez például akkor amikor az angol vagy a német nyelv és az orosz nyelv között, azaz az indogermán nyelvcsaládon belül fordítunk, tipikusan olyan könnyebbségként jelentkezik, hogy a szórend szinte teljesen ugyanaz a forrásnyelv és a célnyelv esetén. Viszont a magyar-orosz relációban fordítóknak a fordítás során teljesen át kell alakítaniuk a szavak sorrendjét. Ez keményen megnehezíti a fordítói munkát. Ugyanakkor ennek a problémának a kezelése még a papír alapú fordítás idején jóval nehézkesebb volt, mint a jelenlegi, elektronikus formában történő fordítás során.

Közös történelmünk

A magyar-orosz közös történelem sok nehéz időszakkal terhelt. Ebben a rovatban egy szívhez szóló és megrázó epizódot emeltem ki, amikor a magyarok és az orosz nemzetiségű nádor-feleség vállvetve, együtt, közös, nemes célokért küzdöttek.

Hírek hazámból

Sok olyan eredményt érnek el Oroszországban, melyek külföldön nem annyira ismertek. Lehet, hogy azért, mert mindez a nyelvébe van zárva. Főállású orosz fordítóként ilyen, oroszról fordított hírekről és eseményekről számolok be ezen az oldalon.

Orosz-szovjet viccek

A sok komoly téma után egy kis felüdülést jelenthet a népszerű orosz vicceknek egy kisebb, oroszról magyarra fordított válogatása. Orosz fordítói honlap révén kiemelt figyelmet szentelünk a fordítással kapcsolatos vicceknek, ezen belül pedig az orosz-magyar és a magyar-orosz fordításról szólóknak.

Orosz receptek

Kivétel nélkül mindenki szereti a hasát. Néhány olyan orosz étel-receptet adok közre, melyeket egyrészt saját magam is rendszeresen használok, másrészt pedig az orosz fordító kollégáim javasoltak. Ezekre általában jellemző, hogy a Magyarországon meglévő élelmiszerekből készíthetők el, nem szükséges hozzá speciális, orosz boltokban beszerezhető nyersanyag.