Orosz fordító – Iljenko Tatjána

Főoldal    Bemutatkozás    Árak, rendelés    GyIK    Szolgáltatások    Kapcsolat      Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский
Az orosz matrjoska egy világhírű szimbóluma az orosz népi kultúrának. 
Ennek a toronyórának a játékát lehet hallani az orosz rádióban, ez üti az egész- és a negyedórákat.


Főoldal

Magyarról oroszra fordítás

Oroszról magyarra fordítás

Árak, rendelés

GyIK

Legutóbbi munkáim

Oroszul - по-русски

Kapcsolat


Szolgáltatások

Fordítási szakirányok

Cikkek a fordításról

Hazai csemegék

Érdekességek

Utazások

Orosz anyanyelvű fordító - az orosz nyelvről

Az orosz nyelv az indogermán nyelvcsaládon belül a szláv nyelvek csoportjába tartozik.


A szláv nyelvek közül az orosz nyelv a legelterjedtebb. Minden szláv nyelv hasonlít egymásra, de az orosz nyelvhez legközelebb a belorusz és az ukrán nyelv áll. Egyébként ez a három nyelv alkotja a keleti szláv nyelvek csoportját.

Az oroszhoz a beszélt nyelv vonatkozásában - a fentieknek megfelelően - az ukrán és a belorusz nyelv áll a legközelebb. A határos területeken elterjedt a kétnyelvűség, sőt, sok helyen, a zártabb helységekben helyi keverék-nyelvek alakultak ki. Az orosz nyelv közel áll a bolgár és a szerb nyelvhez is. Aki tud oroszul, elég jól megérti azokat, akik ezeken a nyelveken beszélnek. A szintén a szláv nyelvek csoportjába tartozó cseh, lengyel és szlovák nyelv esetén az oroszul beszélők inkább az írott nyelvet értik meg, s nem pedig a beszéltet.

Az orosz nyelv jelenleg a világ egyik legelterjedtebb nyelve. Napjainkban mintegy 160 millióra tehető azok száma, akiknek orosz az anyanyelve. Ezen kívül legalább ugyanennyien beszélik nem anyanyelvként. Az utóbbiak között nagy számban fordulnak elő a volt Szovjetunió oroszul beszélő állampolgárai. A beszélők száma szerint egyébként az orosz nyelv a kínai, az angol, a hindi és a spanyol után az ötödik helyet foglalja el a világon.

Az orosz nyelv tanulása napjainkban népszerű, szerte a világon (például az USA-ban, de Magyarországon is) élnek olyan orosz anyanyelvű nyelvtanárok, akik az orosz nyelv tanításával foglalkoznak, s az orosz nyelv tanításából élnek.