Orosz fordító – Iljenko Tatjána

Főoldal    Bemutatkozás    Árak, rendelés    Szolgáltatásaim    Kapcsolat    GyIK


Az orosz matrjoska egy világhírű szimbóluma az orosz népi kultúrának.


Főoldal

Bemutatkozás

Árak, rendelés

GyIK

Kapcsolat


Szolgáltatásaim

Hazai csemegék

Érdekességek

Utazások

Legutóbbi munkáim

Az orosz konyha titkai

A magyar konyha ételei mellett az orosz konyha ízlésvilága szerint is rendszeresen sütök-főzök. Ezen az oldalon a saját magam és az orosz anyanyelvű fordító kollégák bevált receptjeit osztom meg olvasóimmal.


Orosz túrós lepény

Ez egy gyorsan elkészíthető igazi orosz csemege. Több orosz fordító is emlegette, hogy amikor magyarokhoz mennek vendégségbe, gyakran kapnak "megrendelést": orosz túróslepényt feltétlen hozzatok!

Összetevők:
Fél kg túró (nem darabos, hanem kocka túró)
6 evőkanál cukor
1 tasak vanília cukor
3-4 db tojás
15 dkg margarin (olvasztva)
2 evőkanál liszt
Ezeket összekeverjük, rakhatunk bele mazsolát, apróra vágott, szárított gyümölcsöt, egy réteg vékony szelet nyers almát. Sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy jénai edényben kisütjük. A sütési hőmérséklet 180 fok. Addig sütjük, amíg aranybarna színű nem lesz. Fontos, hogy ne süssük túl.

Orosz pelemenyi

Ez egy elég munkaigényes étel, a készítése - a munkaigényét tekintve - majdnem összemérhető a magyar csigatésztáéval. Akinek nincs ideje, az az Arbat bolthálózatban megvásárolhatja a hazánkban élő orosz asszonyok által elkészített pelemenyit. Az orosz pelemenyit a megkérdezett orosz fordítók többsége rendszeresen készíti.

  • A pelemenyi tésztája

    20 dkg liszt
    1 tojás sárgája
    0,3 pohár víz
    egy csipetnyi só
    2 dkg vaj

    vagy

    50 dkg liszt
    2 db tojás
    1 evőkanál olaj
    20 dl víz
    1 negyed teáskanál só

  • Töltelék

    50 dkg darált hús (az oroszok fele disznó-, fele marhahúst használnak)
    2 nagy fej, apróra vágott hagyma
    őrölt bors
    egy csipetnyi só
    egy kevés víz, hogy a töltelék még szaftos maradjon

    Keverjük a tésztát addig, hogy elváljon a kezünktől.

    Készítsünk a tésztából egy 2 cm vastag rudat, majd azt 1,5 cm-enként daraboljuk fel.

    Az így kapott darabkákat egyenként egy gyúrófával lapítsuk szét egy-egy koronggá, helyezzünk a korong közepére egy teáskanál tölteléket, majd a korongot hajtsuk félbe, hogy a töltelék legyen a közepén, és a korong végeit az ujjunkkal csipkedve zárjuk le.

    A pelemenyit helyezzük forrásban lévő sós vízbe, keverjük meg, hogy ne ragadjon az edény aljához. Amikor a pelemenyi feljön a víz tetejére, akkor elkészült. Szedjük ki egy mély edénybe, tegyünk rá vajat, s keverjük össze.

    Forrón tálaljuk csípős orosz mustárral vagy tejföllel vagy borssal, reszelt fokhagymával, egy kevés ecettel ízesített majonézzel (tipikusan az utóbbi a sláger). Az ízesítést célszerű külön edényben az asztalra tenni, így – ízlés szerint - akár többféléből is lehet választani.

    Házilag elkészített pelemenyit készen is lehet kapni a Budapesten több üzlettel rendelkező Arbat hálózatban is. Az eladóval beszélgetve tudtuk meg, hogy a boltjaikban árult pelemenyit Budapesten élő orosz háziasszonyok készítik.