Orosz fordító – Iljenko Tatjána

Főoldal    Bemutatkozás    Árak, rendelés    GyIK    Szolgáltatások    Kapcsolat      Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский
Az orosz matrjoska egy világhírű szimbóluma az orosz népi kultúrának.


Vissza a
"Érdekességek"
oldalra


A moszkvai metró

Aki csak megfordul Moszkvában, mindenképpen találkozik a metróval. S az idegenek számára – a pörgésével, a szállított hatalmas tömegekkel, a hömpölygő utas-áradattal - ez tipikusan egy sokkoló élményt jelent.

Gondolkozzunk el, mindez nem magától készült el!

A moszkvai metró térképére pillantva pontok százait látjuk. Egyszerű pontocskák a térképen, semmi több. Gondolunk-e arra, amikor megyünk lefelé a metróba, hogy minden egyes pont, azaz mindegy egyes metró-állomás mögött saját történet, saját ötlet, saját konstrukciós kivitelezés, saját esztétikai sajátosság áll? És ez még nem minden. Az állomások mindegyike hatalmas tömegű emberi erőfeszítést foglal magában. Amikor a metrót építen kezdték, akkor az volt a jelszó, hogy „Mi építjuk a világ legjobb metróját!”. S akkor az emberek ezt komolyan vették, meg akartak felelni ennek a kihívásnak. S ez sikerült is nekik.

Napjainkban Moszkvában, legyen az moszkvai vagy valahonnan idevetődött ember, a zsebükben tipikusan ott lapul a moszkvai metró térképe. S a metró számukra csupán egy közlekedési eszköz. Sokan közülük nagyon el vannak foglalva a munkájával, olvasással vagy a saját gondolataival és észre sem veszi, hogy mi zajlik körülötte. Mindenütt hatalmas embertömeg, rohan valahova, előre a céljaiért, s számukra mindegy, hol is vannak. De álljunk meg egy pillanatra!

A klasszikus állomások

A moszkvai a világ egyik legszebb metrója. Moszkvában még múzeumba sem kell menni, hogy az építészet és a történelem szépségeiben gyönyörködhessünk. Csak metrózzunk egyet s az esztétikai élmények tömege áraszthat el bennünket. Először tekintsük meg azokat az állomásokat, amelyeket a szépség etalonjainak tartanak. Ez a Majakovszkaja, a Plossagy Revoljucii, a Novoszlobodszkaja, az Elektrozavodszkaja, a Komszomlszkaja kolcevaja, a Kijevszkaja ragyialnaja, a Kijevszkaja kolcevaja, a Novokuznyeckaja, az Arbatszkaja az Arbatszko-Pokrovszakaja vonalon. Egy sor művész alkotásai ezek, köztük volt Mihajlov P. M, Konovalov V. A., Oprisko G. I. Az általuk megálmodott állomásokon egy palotában érezhetjük magunkat.

Az újabbak

A hetvenes éveket követően átadott állomások már egészen másak. A huszadik század végére már jellemző lehet az absztrakció, az avantgard gondolkodás és a káosz. Ez már egy más ízlésvilágot képvisel, melynek hívei nincsenek elragadtatva az előző bekezdésben felsorolt állomások kialakításától. A posztmodern világ metróállomásai a Park Pobedy, a Sztrogino, a Cskalovszkaja, a Szretyenszkij bulvár. Ezek egyszerűen kialakított állomások, melyeknél a parktikusság dominál.
A minimalista stílusú Szretyenszkij bulvár metróállomás. A méretek imponálóak