Orosz fordító – Iljenko Tatjána

Főoldal    Bemutatkozás    Árak, rendelés    Szolgáltatásaim    Kapcsolat    GyIK      Венгерский перевод: перевод с русского на венгерский, с венгерского на русский
Az orosz matrjoska egy világhírű szimbóluma az orosz népi kultúrának.


Főoldal

Bemutatkozás

Árak, rendelés

GyIK

Kapcsolat


Szolgáltatásaim

Hazai csemegék

Érdekességek

Utazások

Legutóbbi munkáim

Hogyan is lektorálunk?

Bepillantást engedünk a belső konyhánkba: részletesen leírjuk, hogy hogyan is végezzük magát a lektorálást?


A lektor először is elolvassa a forrásnyelvű mondatot, értelmezi, megérti. Jelzi ezt a fordítónak, aki elkezdi olvasni a lefordított szöveget, a lektor pedig követi annak a forrásnyelvű változatát. Szükség esetén mondat közben a lektor leállítja az olvasást addig, amíg nem sikerül tökéletesen követnie a szövegfordítást. Hosszabb mondatnál az ilyen leállás akár többször is előfordul, sőt, amikor szakaszonként már minden rendben van, akkor gyakran még egyben is végigveszik a teljes mondatot.

Ha a lektor módosítást javasol

Amennyiben a lektor eltérést talál a forrásszöveg és a célszöveg üzenete vonatkozásában, akkor ezt jelzi a fordítónak és együtt keresik a két üzenet összehangolásának megoldását. Sokszor több változatot is végigpróbálnak, hogyan is hangzik a módosított szakasz a forrásszöveghez képest. Amikor megállapodásra jutnak, akkor a fordító belejavít a saját fordításába. Fontos azt hangsúlyozni, hogy a fordítást kizárólag csakis a célnyelv anyanyelvű fordítója módosíthatja, a lektor számára ez TILOS. Így biztosított a fordítás anyanyelvi helyessége, szépsége.

A lektorálás egy hosszadalmas folyamat

A munkamenet leírásából látszik, hogy a lektorálás bizony időigényes feladat. Ne feledjük, 1 óra lektorálás = 2 emberóra, azaz 1 óra fordítói idő + 1 óra lektori idő. S különösen a hosszú, összetett mondatok esetén pedig sok benne a holtidő: amíg a lektor olvassa és értelmezi a forrásnyelvű mondatot, addig bizony a fordító csak vár. Amikor pedig a lektor hibát talál és már a javítás vonatkozásában megegyezésre jutnak, akkor a fordító gépeli a javítást és a lektor pedig vár.

A lektorálás komoly nyelvismeretet és nagy gyakorlatot igényel

Az elmondottakból kitűnik, hogy a lektorálás egy összetett feladat. A felkészültségen és a tapasztalaton kívül igen nagy figyelmet koncentrálást igényel. Kifejezetten fárasztó feladat. Ugyanakkor egy élmény is. A lektornak is tökéletesen meg kell értenie a forrásszöveget, a benne rejlő üzenetet, s megéli azt, hogyan is alakult az át, hogyan is formálódott át úgy, hogy az az üzenet a célnyelvi közönség számára is otthonosan érthető legyen.